Menu
sluiten

Acht nieuwe bietenrassen prijken op de rassenlijst voor volgend seizoen. De meeste met resistentie tegen bietencysteaaltjes. Nieuwe rassen met aanvullende rhizomanieresistentie zijn er echter niet bijgekomen, terwijl daar juist behoefte aan is.

Voor het vierde jaar op rij zijn er acht nieuwkomers op Aanbevelende Rassenlijst voor de suikerbietenteelt.

De lijst wordt gepresenteerd door de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst (CSAR), waarin de Brancheorganisatie Akkerbouw, Plantum en LTO-Nederland samenwerken.

3 teeltdoelen

De rassenlijst is opgedeeld in 3 teeltdoelen. De meeste vooruitgang voor teelt 2019 is gerealiseerd in bietencysteaaltjesresistentie (bca-resistentie). Hier zijn 5 nieuwe rassen op de lijst verschenen. Omdat de bca-resistente rassen tegenwoordig goed meekomen in financiële opbrengst, zijn ze ook meegenomen in het onderzoek naar rhizomanieresistentie en dus te zien in tabel 1. Daar zijn in financiële opbrengst de grootste sprongen gemaakt, terwijl het gebruik van rassen met alleen rhizomanieresistentie is afgenomen naar ongeveer 20% van het areaal.

Verzekeringspremie

Veel bietentelers kiezen op voorhand een bca-resistent ras, als verzekeringspremie tegen aaltjesschade. “Wij adviseren echter om grondmonsters te nemen, zodat je zeker weet of aaltjes een rol spelen op het bewuste perceel”, zegt Martijn Leijdekkers van bieteninstituut IRS, dat het rassenonderzoek uitvoert. “Zo kun je de meerkosten van zaad met bca-resistentie wellicht besparen. En als de druk erg hoog is dan kun je afwegen om een ander perceel te kiezen waar je suikerbieten gaat telen. De resistentie kan bij zware besmetting, meer dan 1.500 eieren en larven per 100 milliliter grond, onvoldoende zijn om tot een goede opbrengst te komen.”
Het lijkt er overigens op dat de aaltjesdruk landelijk gezien afneemt, waarschijnlijk dankzij de teelt van resistente rassen en maatregelen als groenbemesters.

Financiële opbrengst belangrijkst

Aangezien doorgaans na de resistentiekeuze wordt gekeken naar de financiële opbrengst, is de conclusie in het rhizomaniesegment (tabel 1) snel gemaakt: BTS 6405 scoort hier het hoogst. Tessilia KWS en BTS 4235 pakken de tweede plek. Wie aanvullende rhizomaniebescherming nodig heeft, komt uit bij BTS 2345 N (zeer goed) of Shanina KWS (goed).

Goede score suikergehalte

In het geval van een rhizoctoniabesmetting (tabel 2) ziet niet nieuwkomer BTS 4190 RHC er het aantrekkelijkst uit, maar het reeds aanbevolen BTS 7105 RHC. De nieuweling scoort echter goed op suikergehalte en dat is erg interessant als je vroeg levert; een hoog suikergehalte leidt sneller tot een goede prestatie, je hoeft niet op tonnen te wachten. Dit ras levert dan ook in op wortelopbrengst.

Urselina KWS

De enige met een (matige) aanvullende rhizomanieresistentie in dit segment is het beperkt aanbevolen Urselina KWS. “Met maar 1 nieuw ras blijft de keuze beperkt in het rhizoctoniasegment”, ziet Leijdekkers. Naast suikergehalte wordt ook gekeken naar kophoogte. “Dit jaar zien we dat te hoge koppen het rooiwerk bemoeilijken. In zandgebieden, waar de bieten hoger stonden door de harde, droge grond, vallen die bieten makkelijk om. Daarom wordt kophoogte nu als nadeel gezien. Na een nat seizoen kan dat weer anders zijn, maar nu wordt daar zeker naar gekeken.”

Vroege grondbedekking

Op de lijst van rassen met een weerbaarheid tegen bietencysteaaltjes (tabel 3) leveren nieuwkomers Tessilia KWS en Lonneka KWS de beste financiële opbrengst. BTS 3480 N en Kinga scoren weer goed op suikergehalte en Kinga zorgt bovendien voor een vroege grondbedekking.

We zien steeds meer blinkers

Het enige ras met een aanvullende rhizomanieresistentie in deze lijst is BTS 2345 N. Het aandeel rassen met aanvullende rhizomanieresistentie komt niet tegemoet aan de vraag, weet Leijdekkers. “We zien steeds meer blinkers; bieten met rhizomaniesymptomen. In bijvoorbeeld een groot deel van Flevoland wordt al aanbevolen om een ras met aanvullende resistentie te kiezen. Als je dan ook nog aaltjesresistentie nodig hebt, blijft er weinig keuze over. Gelukkig zitten er rassen in de pijplijn. Die worden in beperkte hoeveelheid aangeboden voor 2019. De kweekbedrijven zijn er dus mee bezig.”

De veredelaars

De laatste jaren domineren KWS en Betaseed met hun nieuwkomers de rassenlijst. Stuivertje wisselend wint Betaseed voor 2019 met 4 nieuwe rassen. KSW Saat levert 2 nieuwe rassen. SESVanderHave komt met 1 nieuw bietenras in de N-rubriek (nieuw aanbevolen rassen) en distribueert bovendien het nieuw geplaatste ras Fortnox voor het Deense MariboHilleshög. Daarmee is er een veredelaar bijgekomen op de rassenlijst.

Betaseed

Betaseed heeft antwoord op de vraag naar aanvullende rhizomanieresistentie. Salesmanager Bram Maarsingh ziet in het bca-segment goede kansen voor het nieuwe ras B7100 (BTS 2510 N). “Dit ras is twee jaar onderzocht en heeft naast aaltjesresistentie een aanvullende rhizomanieresistentie”, vertelt hij. In het rhizoctoniasegment is B7087 (BTS 8505 RHC) nu twee jaar onderzocht. Dit ras heeft eveneens de veelgevraagde aanvullende rhizomanieresistentie.

KWS

KWS heeft voor 2020 een opvolger in petto voor Isabella KWS, vertelt salesmanager Marcel Arts. “De 7K763 (Annemonika KWS) scoort zeer goed op rhizoctoniaresisentie.” Voor de drievoudig resistente rassen is de 7K773 (Edonia KWS) een beoogde topper voor 2020 (105 financiële opbrengst). “Van beide rassen is een beperkte hoeveelheid beschikbaar in de decemberbestelling.”
Op experimentele basis is het eerste Conviso Smart-ras voor volgend jaar beschikbaar: 7K789 (SMART Blanca KWS). Dat kan een uitkomst zijn op percelen met een hoge onkruiddruk. “Het financiële opbrengstniveau blijft nog achter met 90”, zegt Leijdekkers van IRS hierover. “Over een paar jaar komen deze rassen wellicht goed mee met het bestaande aanbod.”

SESVanderHave

SESVanderHave sleutelt aan de ‘sterkere biet’, vertelt salesmanager Leendert Hanse. “Wij zien de toenemende druk van bladschimmels als een bedreiging van het alsmaar stijgende opbrengstpotentieel”, verklaart hij. “Voor gebieden met een hoge cercospora-druk ontwikkelen we rassen met dubbele weerstand; zowel de mannelijke als de vrouwelijke ouder. In demo’s met onder andere het ras Auckland is afgelopen jaar de meerwaarde van cersosporatolerantie aangetoond.”
In het rhizomanie-segment heeft SESVanderHave het ras MK4169 (Balder) klaarstaan. “Een allround biet met een stevige financiële opbrengst dankzij een hoog wortelgewicht. Het ras is na 2 jaar onderzoek beperkt verkrijgbaar.”
Dat laatste geldt ook voor MK4173 (Kuma), voor de teelt op percelen met rhizoctonia. Hanse: “Hoge opbrengst en laag in tarra.” Volgend jaar komen van SESVanderHave ook rassen beschikbaar met aanvullende rhizomanieresistentie. Hanse hoopt dat nieuwe veredelingstechnieken een rol kunnen spelen in verduurzaming van de teelt. “Het wordt immers steeds lastiger om ziekten en plagen via de conventionele manier de baas te blijven.”

Strube

Strube heeft in het najaar van 2019 aanvullende nieuwe genetica beschikbaar, meldt Bart van der Weijden, directeur van Strube Nederland. “Het ras ST12824 is zeer resistent tegen het rhizomanievirus AYPR, met een bovengemiddelde financiële opbrengst. Ook biedt het hooggehaltige bca-resistente bietenras ST15867 mogelijkheden voor de toekomst.”
Het ras Hannibal heeft nog altijd een plek op de rassenlijst, benadrukt Van der Weijden. “Ondanks de moeilijke en wisselende teeltomstandigheden dit jaar, scoort Hannibal een punt hoger op financiële opbrengst. Hij valt op door het hoge cijfer voor vroegheid grondbedekking, wat vooral op de lichtere gronden in het noorden en oosten van het land een plus geeft.”

Telers binden met acties

Opmerkelijk in de bietenzaadsector zijn de acties die veredelaars bedenken om telers aan zich te binden. Zo introduceert Betaseed dit jaar een nieuw bonusprogramma: BetaPoint. Telers kunnen hiermee sparen voor hulpmiddelen in het veld door de code van hun bestelde pak bietenzaad online te scannen of in te voeren. Elke pak zaad is 1.500 BetaPoints waard. Op betaseed.nl kunnen telers een account aanmaken om mee te doen aan het programma.

h3>Korting bij overzaaienh3>

KWS heeft sinds dit jaar de Beet Seed Service. Al 1.300 telers hebben zich aangemeld, zegt Arts. Bij aankoop van KWS bietenzaad voor 2019 kan de teler zijn percelen registreren. Als de noodzaak van overzaaien zich voordoet, geeft KWS 50% korting op nieuw zaad. De reden van overzaaien doet er niet toe.

Zaadbestelling

Hoewel IRS zich niet bemoeit met de commerciële aspecten van de zaadbestelling, kan Leijdekkers wel inschatten dat een deel van de telers gevoelig is voor spaar- en kortingsprogramma‘s. “De ene teler interesseert het niks welke kleur of merk het zaad heeft. Zij kiezen standaard het beste ras voor hun doel op de rassenlijst. Een actieprogramma zal ze niet veel doen”, weet hij. “Anderen zijn juist heel loyaal aan een veredelingsbedrijf. Bijvoorbeeld omdat ze een goed contact met de vertegenwoordiger hebben of goede ervaringen met een bepaald ras.”

Bron: https://www.boerderij.nl